Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Et eventyrlig sted for en eventyrlig fagprøve

Restaurering, reparasjon, nyinnbinding, preging – lær i alle regnbuens farger, forgylling, søm, håndkolorert papir og rare maskiner. Skuff på skuff med bokstaver og mønstre, tårn på tårn med uinnbundne bøker.

Stein Julius Johansen er fjerde generasjon bokbinder, eller håndbokbinder som det kalles i dag. Bokbinderiet ble opprettet i 1860 av Julius’ oldefar, Julius Johansen, og nåværende Julius driver videre i sine forfedres ånd, sammen med Sigurjón Einarsson som tidligere drev Bok og Papirverkstedet og Ørenberg Bokbinderi. Drivkraften er stor kjærlighet til det tradisjonsrike faget med ditto yrkesstolthet. Slikt blir det mye vakkert håndverk ut av.

– Vil du bli rik må du ikke finne på å bli håndbokbinder, men har du sans for håndverk av den gamle sorten, eller du ser potensialet for å gjenskape skjønnheten i slitne gamle bøker, eller du liker å jobbe med lær og papir, eller du ser utfordringen i å tenke nytt for så å kombinere med nesten glemte tradisjoner – og du i tillegg er flink med hendene: Ja, da vil du kanskje trives som håndbokbinder.

En som syntes dette scenariet fortonte seg som en fristende tilværelse og som derfor søkte om læreplass, var Elin Myrekrok. Hun hadde vært litt rundt forbi før hun fant ut at det var noe som het håndbokbinder, men da det gikk opp for henne at dette var et yrke, visste hun at det var det hun ville.

Elin var så heldig at hun fikk plass hos Julius Ørenberg bokbinderi, og Medielarling intervjuet henne da hun var ny i tralten.

I uke seks, 2012, tre og et halvt år etter oppstart, gjennomførte Elin Myrekrok fagprøven i håndbokbinderfaget, og bestod med meget bra. Sjelden vare innen fagbrev.

Innbinding av iPad, den nye boka.

Siden Elin er kreativ og bruker mye tid på å tenke nytt i forhold til faget, ønsket hun en oppgave som utfordret henne på dette.

– De spurte om jeg hadde noen innspill til prøven. Dette er jo på en måte et utdøende fag, og jeg har lært mange håndverksteknikker som nesten aldri er i bruk. Derfor mener jeg at utfordringen ligger i å se fremover, tenke nye områder som kan inntas med de gamle teknikkene. Slik kan jo faget utvikle seg, og iPaden er den nye boka, så hva med å binde inn den?

Og slik gikk det.

– En iPad-case med plass til notat/skisseblokk er noe flere i den kreative bransjen savner. Man går i møter og skriver på paden, men i tillegg ønsker man å ha en blokk i nærheten til å skisse på. Det finnes noen få alternativer på markedet, men de jeg har sett er ikke spesielt fine, så jeg syntes det måtte være rom for en bedre utgave, og det ble mitt forslag til fagprøve.

Oppgaven

En kunde ønsker seg et slags ”omslag” til Ipaden sin, som han bruker på jobben hver dag. Han ber om en løsning som i tillegg til Ipaden også kan romme blokken han trenger til skissearbeid. Derfor må det også være plass til blyanter, og kanskje noen visittkort. Kunden ønsker i tillegg noe dekor på utsiden, gjerne i form av initialer eller firmaets logo.

Elins jobb var å planlegge, gjennomføre og dokumentere dette oppdraget. Hun skulle lage skisser og forslag til hvordan hun kunne tenke seg å løse oppgaven, samt ferdigstille et par prototyper som kunne legges frem for et styre for en mulig større produksjon. Prisoverslag for de forskjellige variantene hørte selvfølgelig også med.
Planen skulle inneholde ordreseddel, utførlig plan for selve oppdraget, fremdriftsplan og materialoversikt.

Elin valgte å sy omslaget i skinn. Resultatet ble dømt etter design og funksjonalitet, og endte opp med beste karakter: meget godt bestått.

– Hvor går veien videre?

– Jeg har fått fast jobb her og har takket ja fordi det er et utrolig inspirerende sted å være. Jeg har lært masse og det har igjen har utvidet min horisont i forhold til muligheter. Jeg jobber med mye annet enn tradisjonell bokbinding på fritida, rett og slett fordi jeg synes det er moro, og jeg kan bruke verkstedet så mye jeg vil på kveldstid. Det gir meg muligheten til å eksperimentere, kombinere de tradisjonelle teknikkene med nye uttrykk. På sikt har jeg nok lyst til å skape min egen merkevare, men det er langt frem. Jeg har fremdeles masse jeg vil gjøre her. Det er et fantastisk sted med veldig hyggelige kollegaer. Vi hadde et par kunder her i går som måtte vises rundt tre ganger fordi de syntes det var så spennende.

Stein Julius kan fortelle at de er fjorten som arbeider her nå, og at de muligens tar inn en ny lærling i 2013.

– Vi har lyst, men det avhenger litt av markedet. Det er viktig for oss å finne nye områder å jobbe innunder, og her er jo Elin med på å bane vei. Men så er det staben da … Det er jo ingen som slutter her.

 

Lenke til Julius Ørenberg bokbinderi.

Om håndbokbinderfaget

Intervju med Elin om å være håndbokbinderlærling.

Elins blogg med fine og informative bilder av iPad-omslaget.

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk